Правоохоронці викрили розкрадання 159,5 млн грн на закупівлі труб для Харківських тепломереж (відео)

Національне антикорупційне бюро Украіни та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організовану групу, яка заволоділа 159,5 млн грн. державних коштів та коштів міжнародних партнерів України, які призначалися для відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі НАБУ.

Група була створена у 2022 році. Як встановило слідство, організатор групи, якого НАБУ називає «одним з впливових бізнесменів», у змові з першим заступником генерального директора КП «Харківські теплові мережі», (ним на офіційному сайті КП «ХТМ» вказаний Сергій Волик) домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. «При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги», – йдеться у повідомленні.

Надалі «переможець» через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника та перепродав КП за понад удвічі завищеною ціною. Водночас КП мало з цим виробником прямі господарські відносини.

«Унаслідок реалізації схеми завдано збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд. При цьому частина цих коштів у сумі 22 млн грн була надана Світовим Банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури», – повідомляє НАБУ.

Наразі про підозру повідомили семи особам – лідеру організованої групи, першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП «Харківські теплові мережі», а також чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи. Кримінальне провадження розслідується за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб) та ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу.

Вживаються заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності організованої групи та інших осіб, які сприяли вчиненню злочину.

Харківський антикорупційний центр зазначив, що у 2022 році більшу частину закупівель “ХТМ” не публікували в Prozorro. «Звіти про ті угоди не завантажені до система закупівель досі, а деякі підрядники вже змінили назви, адреси реєстрації, засновників та профіль діяльності, що вказує на їхню фіктивність», – зазначено в публікації ХАЦ.

За даними порталу публічних коштів “Є-Дата”, ТОВ «Вуглеметтрейдінг» у 2022 році поставило тепломережам труби на суму понад 140 мільйонів гривень. Тоді засновником та директором фірми був Денис Фролов. Людина з таким ПІБ була відома як комерційний директор Дніпровського металургійного заводу, який займається виробництвом труб. Цей завод належить групі DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського. У березні 2023 року у фірми з’явився інший директор, а у вересні фірму перереєстрували на сейшельський офшор та змінили назву. До речі, Сергій Волик раніше був першим віцепрезидентом футбольного клубу “Металіст”, власником якого був Ярославський.

Антикорупціонери виявили ще кілька фірм, які отримували сплату від КП «ХТМ», але в подальшому були перереєстровані, змінили назву, засновників тощо.